logo loader
add_to_photosDodaj ogłoszenie

Wszędzie dobrze, ale w kuchni najlepiej

2018-03-10

To specyficzne miejsce na mapie domu – rankiem ładujemy tam akumulatory, sącząc wyborną kawę, a wieczorem zdajemy domownikom relacje z zawodowej bieganiny. Jak urządzić to centrum rodzinnych spotkań, towarzyskich pogawędek czy kulinarnych wyzwań? Z subtelną nutą swobody, ogromem harmonii, a przede wszystkim w oparciu o zasady ergonomii. Krótko mówiąc – czerpiąc inspiracje z natury!

Matka Natura uchodzi za znakomitego kompana chwil pełnych relaksu i doskonałego projektanta wnętrz, w których chcemy pożegnać nudę. To mistrz komponowania aranżacji pełnych uroku, a więc niezastąpiony pomocnik w tworzeniu serca domu, czyli kuchni. Zastanawiacie się, jak skrzętnie wykorzystać naturalne akcenty, by osiągnąć wyważony balans pomiędzy designem a praktycznością? Taka równowaga nie tylko w przyrodzie jest możliwa .Zobaczcie sami.
Jego wysokość – drewno!
Drewno to król naturalnych aranżacji, wprowadza do wnętrza sporo przytulności, estetyki i domowej atmosfery. Jego szlachetna barwa, intrygujące żłobienia i niepowtarzalny rysunek słojów to gwarancja ciepła, a jednocześnie synonim dostojnego charakteru. Materiał słynie nie tylko ze swojej uniwersalności stylistycznej – która pozwala na wykorzystanie go w niemal każdym trendzie – ale również wykończeniowej, ponieważ bez przeszkód może wystąpić w roli podłoża, ściany, mebli, blatu czy dodatków. To świetny towarzysz stylu klasycznego, w którym przeważa głębia fornirowych desek, a także zdecydowany faworyt nowoczesnego kierunku w urządzaniu.

W kuchni drewno w roli blatu wyspy kuchennej, by nieco ocieplić nowoczesną bryłę mebli i przełamać elegancję lakierowanych konstrukcji elementem dającym poczucie harmonii. Idealnym uzupełnieniem jego wyraźnej struktury jest intensywny odcień łupka pokrywającego front wyspy kuchennej, a przeważająca ilość bieli, nie dość, że rozświetla pomieszczenie, to także pogłębia intrygujące, nieregularne faktury zastosowanych materiałów.
drewniany blat kuchenny
Motyw drewna nie musi być elementem dominującym w pomieszczeniu – zastosowany jako kontrapunkt, stanie się gustownym zwieńczeniem harmonijnej całości i, mimo użycia go w ograniczonej ilości, stanie się odpowiedzialny za naturalny charakter przestrzeni.


Biel, beż, czerń i szarości, czyli kolory inspirowane naturą
Natura nie poskąpiła nam niezwykłych tonacji, a zaletą ponadczasowej palety barw ziemi jest to, że ciepłe brązy, neutralne szarości, eleganckie czernie i mleczne beże chyba nigdy nie wyjdą z mody. Te delikatne, stonowane odcienie nie dość, że tworzą spektakularne efekty, to cenione są za swoje wyciszające i relaksujące właściwości, a przecież w kuchni też czasem odpoczywamy – z filiżanką kawy i książką w ręku, czy zajadając się domową szarlotką.

Harmonijne tło kulinarnej przestrzeni wykreować mogą nie tylko sztandarowe biel i drewno, lecz także szarość, grafit oraz ponadczasowa czerń, wystarczy spojrzeć na stylizowane na granit elementy , które połączono z białym odcieniem. Taka wyjątkowa, gustowna idylla aż kipi od nadmiaru naturalności i stylistycznego dopasowania. Została również wyposażona w funkcjonalne rozwiązania, ułatwiające codzienne użytkowanie kuchni. Wbudowane uchwyty na pojemniki z przyprawami oraz na kieliszki ułatwiają bezpieczne przechowywanie, a przeszklone szafki, sprawią, że odnalezienie potrzebnych naczyń będzie proste nawet dla gości.

Zaletą tonacji inspirowanych naturą jest ich neutralność, która pozwala na stosowanie dodatków niemal w każdym wariancie – począwszy od soczystych czerwieni i zieleni, po intensywną czerń, granat czy błękit.
Idealne meble to...? Harmonia na zewnątrz i dobra organizacja wewnątrz
W przyrodzie nic nie ginie, wszystko ma swoje miejsce, a panujące ład i porządek to jedne z czynników powodujących poczucie relaksu i odprężenia. Takie cechy muszą także charakteryzować kulinarne królestwo. Zewnętrzna harmonia – uzyskana dzięki prostym geometrycznym formom – musi być zwieńczona ergonomią zastosowanych rozwiązań. Wiąże się to z rozplanowaniem każdego centymetra, aby móc zapanować nad chaosem kulinarnych składników, zastawą stołową i ogromem naczyń.

Kuchnia , w której funkcjonalna półka, a także strefa do przechowywania produktów i podświetlany blat roboczy gwarantują odpowiednią organizację przestrzeni, to perfekcyjne połączenie formy i funkcji. Proste konstrukcje, łączące stonowaną biel z pięknem drewnianego motywu, skrywają szereg innowacyjnych rozwiązań. Zastosowanie bezuchwytowego systemu otwierania frontów pozwala uzyskać spójną bryłę pozbawioną niepotrzebnych detali, a wyspa i jadalniany blat – stanowiące oryginalną całość – tworzą komfortową strefę do przyrządzania posiłków oraz celebrowania czasu razem.

Meble inspirowane naturą dają nie tylko poczucie stylistycznej równowagi, lecz także prowadzą do osiągnięcia perfekcji w lokowaniu wszystkich kulinarnych niezbędników, dlatego urządzając kuchnię – oprócz designu – skupmy się na odpowiedniej ilości szafek, półek i szuflad.
Nowocześnie czy klasycznie? Jaki styl będzie bardziej naturalny?
Styl eco, czyli kierunek bliski naturalnym inspiracjom, czerpie z wielu aranżacyjnych kierunków. Szlachetne motywy możemy wykorzystać we współczesnej przestrzeni pełnej bieli i industrialnego chłodu czy nawet wnętrzu stylizowanym na odległe lata 50-te. Jego zaletą jest uniwersalność, bo natura kocha kompromisy, czego doskonałym przykładem jest projekt kuchni , gdzie dostrzec można sporą dawkę klasycznych elementów przeplecionych delikatną nutą elegancji bieżących trendów.
Idąc w stronę tradycyjnego nurtu, możemy wykorzystać dąb lub jesion, by uczynić z nich oryginalne wstawki i szprosy mebli kuchennych, stylizowanych na wzór angielski czy dworkowy. Takie akcenty ocieplą wystrój. Łagodne mleczne beże frontów zyskają lekkości dzięki witrynom i przeszkolonym elementom, a symbolem współczesnego projektowania będą innowacyjne systemy wewnętrzne , organizery czy szufladki na przyprawy. By udowodnić, że styl naturalny lubi nietuzinkowe połączenia i pozwala na wnętrzarską zabawę, w kuchni wykorzystujemy sprzęt AGD stylizowany na retro i nowoczesny granitowy blat.
Styl naturalny to ciekawa spirala wielu kierunków, a sekretem wyjątkowej kuchni są ponadczasowe kolory i szlachetne materiały inspirowane przyrodą, które można ze sobą łączyć w różnych proporcjach.
Rośliny – jak zagospodarować dla nich miejsce w kuchni?
To, co kochamy w przyrodzie najbardziej to feeria pięknych barw i gama zapachów unoszących się w powietrzu. Kuchnia także jest królestwem aromatów oraz kolorów, które skrywają się w garnku na kuchence, talerzach na stole czy wodzą za nos, wydobywając się z piekarnika. Moc świeżych składników docenią miłośnicy włoskiego spaghetti czy wybornego pesto, a ciekawym pomysłem na to, by mieć zielone pęczki pod ręką jest zagospodarowanie strefy roślinnej – czy to w oryginalniej odsłonie na parapecie udekorowanym rzędem doniczek z miętą, szczypiorkiem i oregano.
Miniogródek w kuchni będzie doskonałą alternatywą dla tuzina doniczek umieszczonych na balkonie i z powodzeniem zastąpi konieczność kupowania kolejnych sadzonek. Takie niekonwencjonalne zaaranżowanie części kuchennej może okazać się nie tylko praktycznym rozwiązaniem przyspieszającym przygotowywanie popisowych dań, lecz także stanie się fenomenalną dekoracją pomieszczenia. Intensywne kolory roślinnej kompozycji ożywią wnętrze i dodatkowo rozniosą woń esencjonalnej natki pietruszki czy bazylii. To namiastka natury gwarantująca przyjemność dla wszystkich zmysłów.
Natura to nie tylko niebywałe aranżacje. To też stan harmonii i spokoju, jaki odczuwamy, zasiadając w jej towarzystwie. Takie wnętrza są ucieczką od ulicznego zgiełku i zawodowego pędu, a także stanowią sposób na to, by oderwać się od szarej codzienności i – nie wychodząc z domu – nasycić się pięknem nieskażonego niczym świata. W kuchni, która często przejmuje funkcje salonu i jadalni, to szczególnie ważne, dlatego warto przemycić do niej nieco przyrodniczych inspiracji.